Podzim ve znamení mistrovství
top of page

Podzim ve znamení mistrovství

Letos nás čekal velice nabitý podzim. Přestože vrchol sezóny byl pro každého z nás někde jinde a někdy jindy, přípravy začínaly většině z nás už v létě. Letní příprava je vzhledem k vysokým teplotám specifická, se psy se chodí hlavně plavat a běhají především na volno. První tréninky v postrojích a zápřahu směřujeme do velmi brzkých ranních hodin, kdy jsou teploty přívětivější.



Prvním důležitým závodem sezóny byla první víkend v září Fitmin Lesná 2023, organizovaná T.J. Sokol Maxičky, kde se jela kvalifikace na MS ICF v Německu. O účast na tomto MS se z našeho klubu ucházela Karolína Ulčová v kategorii canicross ženy a Karolína Šplíchalová v kategorii bikejöring juniorky. Oběma holkám se závod podařil a začaly tak přípravy na MS. Na Lesné závodili i další členové našeho klubu, kteří se o účast na MS neucházeli, i tak zde podali velmi pěkné výkony.


Dalšími významnými závody, kterých se členové našeho klubu v hojném počtu zúčastnili bylo mistrovství České republiky v canicrossu konané již tradičně v Hluboké nad Vltavou pod hlavičkou Musher klubu JCC a chvíli poté mistrovství České republiky v kolových disciplínách, které se letos konalo v Abertamech v režii Krušnohorského sportovního klubu psích spřežení. 



21. - 22. 10. 2023 se stal náš klub pořadatelem a přivítal závodníky na 4. ročníku závodu TLAPKROS, který se konal v překrásném borovém lese se zázemím na turistické základně Littner. Tlapkrosu se letos zúčastnily týmy nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Rakouska a Polska. Dle ohlasů závodníků měla zdejší trasa mistrovské parametry, což nás opravdu velmi potěšilo, protože zde spouštíme kotvy a rádi bychom na tomto místě pořádali náš závod opakovaně. A kdo ví, třeba jednou i mistrovství...


Také zahraničních mistrovských soutěží se naši členové účastnili. V polovině října se konalo mistrovství Slovenska v Mošovcích u Velké Fatry, kam se v barvách MK Tlapky v tahu vypravily Dominika Potměšilová, Milada Zemanová a Nikola Machková. V tentýž termín se členka Karolína Ulčová zúčastnila “nedalekého” off-snow mistrovství Norska v lyžařském středisku Jømna. A také člen Jakub Šorejs se vypravil na mistrovství Rakouska nedaleko Vídně a v kategorii BKJM zde získal zlatou medaili.



Na konci října už se veškerá pozornost musherské veřejnosti upínala na MS ICF v německé Leipě. Také my jsme drželi pěsti oběma našim Karolínám. Vytrvalý déšť nad Leipou celé mistrovství značně zkomplikoval od samotného příjezdu (a následně i odjezdu) na stake-out, kde se v hlavní roli představily traktory s tažným zařízením, až po samotnou závodní trasu, která v druhý závodní den už byla téměř nesjízdná. Velké množství bláta a vyjeté koleje zapříčinily, že “kdo nepadá, ten vyhrává”. Naše holky si odvezly moc pěkné výsledky: Karolína Šplíchalová s border kolií Amy v kategorii BKJjW - 6. místo, Karolína Ulčová s evropským saňovým psem Cvalem v kategorii CCW - 23. místo z celkového počtu 84 závodnic. Česká reprezentace přivezla z tohoto šampionátu dohromady 28 medailí!



V listopadu se konaly hned dva světové šampionáty v musherském sportu. První z nich bylo MS FISTC konané v České republice, v Abertamech. Závody mezinárodní organizace FISTC jsou určeny pouze registrovaným plemenům severských psů. Premiéru na světovém šampionátu zde prožila naše členka Nikola Machková se svým sibiřským huskym Konnorem. Ani tomuto závodu počasí příliš nepřálo. Déšť, sníh, ledový vítr i mráz zajistily velmi náročné podmínky pro závodní týmy. Terén místy podkluzoval a některé úseky byly už natolik nebezpečné, že v posledním nedělním kole pořadatel závodní trasu zkrátil. Naše členka Nikola zde vybojovala v kategorii BKJW krásné 8. místo.


Druhým listopadovým šampionátem bylo MS IFSS ve španělské Ólveze. Šampionát organizace IFSS je stejně jako ICF otevřený všem plemenům psů, avšak liší se tím, že u ICF se závodí pouze v disciplínách jedním psem a u IFSS jsou otevřeny i kategorie pro 2 psy a spřežení táhnoucí káry či tříkolky. Ve Španělsku náš klub žádného zástupce neměl, nicméně jsme pyšní na českou reprezentaci, která odtud přivezla 19 medailí, získaných v pořádně nabyté konkurenci. Potvrdili, že kvalita českých sportovců i psů je opravdu na světové špičce.


Po celý rok probíhal mimojiné i seriál závodů v dogmaratonu zařazených do MČR v dogmaratonu. Jedná se o disciplínu vyvinutou z dogtrekkingu, řídící se jeho pravidly, kde se překonává vzdálenost odpovídající svou délkou skutečnému maratonu, tedy 42 km (+- 5km). Mistriní České republiky v dogmaratonu se letos stala naše členka Monika Březinová, která v průběhu roku získala v rácmi zapojených závodů 3x 1. místo s Maggie a 3x 2. místo s Danem.


Závěrem bychom chtěli moc poděkovat městu Hostivice, které činnost našeho klubu každoročně podporuje a letos podpořilo také účast našich členů na světových šampionátech. Při přípravách, trénincích dvounohé i čtyřnohé části týmu, zajištění vhodného vybavení a cesty na samotný šampionát je podpora sportovců velice důležitá a my si jí moc vážíme.

66 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page