MS ICF Leipa 2023
top of page

MS ICF Leipa 2023

25. - 29. října 2023 se v německé vesničce Leipa konalo off-snow mistrovství světa mezinárodní organizace ICF (International Canicross Federation). ICF zaštiťuje, narozdíl od IFSS, pouze off-snow šampionáty v disciplínách s jedním psem. Velkou premiéru si na tomto mistrovství prožila naše juniorka Kája Šplíchalová se svou fenečkou border kolie Amy v kategorii bikejöring junior woman a svůj druhý světový šampionát v canicrossu zde zaběhla i naše členka Kája Ulčová s evropským saňovým psem Cvalem.


Ptala se: Dominika Potměšilová, foto: Pavlína Suchánková, SportsPhotos, Dominika Kaločai

Na toto mistrovství byl jediný kvalifikační závod, a to Fitmin Lesná, kterou tradičně pořádá T.J. Sokol Maxičky (ten také zaštiťuje pro Českou republiku členství v mezinárodní organizaci ICF). S jakým cílem jsi na Lesnou jela a jaké byly tvé první dojmy, když ses dozvěděla, že jsi součástí české reprezentace pro MS ICF v Leipě?

K.U.: Cíl byl jasný, chtěla jsem se dostat na MS v Leipě. Nebyla jsem z toho nijak ve stresu, docela jsem si i věřila, že by to mohlo vyjít. Výsledek mě i tak potěšil (2. místo v kategorii CCW 19-39 let).


Po kvalifikaci zbývaly do samotného MS necelé dva měsíce. Jak probíhaly přípravy tvé a přípravy tvého psa?

K.U.: Po kvalifikaci se to začalo trochu sypat, byla jsem docela nemocná a bojovala s hlavou. Tréninky jsem ale měla dobré, psal mi je trenér, kterému opravdu věřím. Cvalda byl také v nejlepších rukou.


Místem závodu se stala německá Leipa, stejně jako v loňském roce při ME IFSS. Co na zdejší zázemí říkáš? Měli to němečtí pořadatelé zmáknuté?

K.U.: Říkala jsem si, že si ukrojili opravdu velké sousto. Přeci jen zvládnout tolik kategorií a v nich 900 závodníků za dva dny mi přišlo na hraně. Zvlášť na konci října, kdy se brzy stmívá. Nakonec musím smeknout, vše podle mě šlapalo. Co bych ráda ocenila, je rozdělení na kolové a pěší kategorie při prohlídkách trati


Počasí způsobilo na stake-outu i závodní trase poctivé bahenní lázně. Jak by jsi trasu popsala očima závodníka, který ji musel po dva závodní dny překonávat?

K.U.: Tak nebyly to první a ani poslední závody na blátě v mém životě. Nijak zvlášť mě to nerozhodilo, ale je pravda, že kdybych jela na kole, mluvila bych jinak. Co mě mrzí, je, že jsem s sebou neměla ideální boty do takových podmínek. Myslím, že to udělalo velkou propast ve výsledku. Ale aspoň jsem si je zvládla zavázat, narozdíl od MČR…



Jak by jsi zhodnotila svůj výkon a výkon svého psa? Měla jsi stanovený nějaký cíl? Splnili jste ho? (Pokud ne, víš co se dalo udělat jinak?)

K.U.: Zaběhli jsme, na co jsme v tu chvíli měli. Cval je velmi dobrý pes, běhá se mi s ním nejlíp ze všech. Druhý den měl trochu zkrat, zastavil a začal čuchat a nechtěl se nechat odtáhnout. To se mi s ním nikdy nestalo a netuším, co bylo příčinou. Jinak odvedl perfektní práci, jako vždy. Já se svými výkony nejsem spokojená, ale jsem ráda, že jsem se po dlouhé době dokázala při závodě uvolnit. Příští sezónu bych na tom chtěla stavět.


Jaký je tvůj nejlepší a jaký naopak nejhorší zážitek z celého MS?

K.U.: Hodně jsem si užila fandění na štafetách. Nejhorší zážitek mě nenapadá. Možná to, že se mi nelíbí žádná moje fotka z MS :D.


Přinesla ti účast na tomto MS nějaké nové cíle a přání, jaké?

K.U.: Chci mít hezčí fotky. A taky výsledky teda, ale hlavně ty fotky :D.

Kdo má hezké fotky, je moje fena Natahu, ale bohužel s někým jiným. Beru to jako motivaci se s ní dostat na velký závod v kategorii bikejöring, ať je má příští rok se mnou. Trénovat na canicross ale beru jako prioritu.


MS ICF v Leipě byl už tvůj druhý světový šampionát v canicrossu pod záštitou organizace ICF. Ve francouzském Plédran jsi běžela s fenou Dorotkou, nyní se psem Cvalem. Mohla by jsi tyto dva běhy srovnat?

K.U.: Oba psi, se kterými jsem závodila byli půjčení, oba velmi kvalitní. S Dorkou jsem odběhla pár tréninků, závod žádný. S Cvalem jsem strávila nejednu plodnou chvilku. Najezdili a naběhali jsme toho spolu letos opravdu hodně. Ten vztah je úplně jiný. Navíc v Pledrán byla podle mě trať těžší i co se týče ruchu.


Chtěla bys nám ještě něco dalšího sdělit?

K.U.: Chtěla bych hlavně pogratulovat všem oceněným a ocenit ty, kteří zůstali těsně pod stupni vítězů. Vím, že letos všichni opravdu dřeli.



Karolína Ulčová a Cval: CCW 19-39 let - 1. den: 13:59,1, 2. den: 14:07,1 - 23. místo z 84 závodnic

55 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page