MSR off-snow Mošovce 2021
top of page

MSR off-snow Mošovce 2021

Autor fotografií: Petrovic Pictures


O víkendu 16. – 17. října 2021 se konalo Majstrovstvá Slovenska psích záprahov off-snow, Memoriál Daniela Lukáča v Mošovciach u Velké Fatry pod taktovkou Musher klubu Lučenec. Poprvé se tohoto závodu účastnili i členové našeho klubu, konkrétně předsedkyně Domča a členka výboru Týna.

Pandemie Covid-19 zanechává stopy všude a tady měla možná i na svědomí rekordní počet účastníků na tomto závodě, na který se po velmi dlouhé pauze a vynechané sezóně těšilo bezmála 150 závodníků ze Slovenska, České republiky, Polska a Maďarska.


Závod má již tradiční zázemí v rekreačním zařízení Drienok a závodní trasa je také léta stejná, což umožňuje pravidelným účastníkům srovnání svých výkonů. Letos závodu přálo i počasí, trať byla výjimečně suchá a proto není divu, že tady padlo napříč kategoriemi několik rekordů – a to i ze strany českých závodníků!

A jak to celé probíhalo? Prezence závodníků probíhala v pátek večer a v sobotu ráno. Následoval musherský brífing, kde jsme si poslechli několik informací k trati, časomíře i samotnému závodu a vyslechli jsme si slovenskou hymnu (to bylo za mě moc hezké gesto a závodu takového rozsahu to rozhodně dodávalo jakousi štábní kulturu). V prostorách startu/cíle byly také vyvěšeny vlajky států, jejichž zástupci se závodu účastnili (za mě opět opravdu moc hezké gesto).


Úderem 10. hodiny byl symbolicky odstartován první závodník, Daniel Lukáč (in memoriam), za kterým již následovali závodníci v kategoriích velkých a malých spřežení, scooterjöring s jedním a dvěma psy, bikejöring, canicross a canicross junioři. Kategorie byly také rozděleny na třídu otevřenou - pro všechna plemena psů a na třídu FCI - pro vybraná severská plemena.

Pozávodní krásné prosluněné podzimní odpoledne mnozí využili k vycházce po nádherném okolí Velké Fatry nebo k posezení s přáteli v místní restauraci (kde mají mimochodem výbornou pizzu a ovocný čaj :D), případně ke sledování probíhající výstavy psů.

BKJW - Dominika Potměšilová a Nessie 1. den: 15:30.19, 2. den: 15:02.07 - 11. místo


Na druhý den nám trochu přituhlo, teploměr v brzkých ranních hodinách ukazoval -5 °C, takže my co jsme spali v nevytápěném autě, jsme trošku promrzli :D. Vytí natěšených seveřanů a sluneční paprsky, které pomalu ozářily celý probouzející se závodní areál, nás ale nenechaly mrznout dlouho. A protože do našeho startu zbývalo ještě dost času, mohli jsme se úderem 9. hodiny vydat sledovat výkony prvních závodníků, kteří tentokrát startovali v takovém pořadí, v jakém v sobotu dojeli do cíle. Své sobotní časy většina z nich v neděli dokonce ještě vylepšila. Po dojetí posledního závodníka se začaly sčítat celkové výsledky a než proběhlo slavnostní vyhlášení, zaběhali si tu s pejsky i ti nejmenší závodníci.

SC2 - Kristýna Zábranská, Batman a Grif - 1. den: 11:29.68, 2. den: 11:29.43 - 10. místo


Trasa závodu měřila cca 4,8 km a vedla převážně po loukách a pastvinách – takže o drny a ďolíky nebyla nouze :D, nechyběly však ani úseky lesem. První polovina trasy mírně stoupala a zhruba od poloviny až do cíle klesala, nastoupali jsme tu cca 70 m.

Sumasumárum jsme si tento závod opravdu moc užili, vše bylo zmáknuté na jedničku, zázemí krásné, trasa záživná, organizace i celý průběh hladký a přehledný, organizátoři nadmíru ochotní a příjemní. Celková atmosféra závodu byla velmi přátelská a uvolněná – určitě se ještě uvidíme, abychom také zažili ten MUSHERÁK, který se letos z epidemiologických důvodů nekonal.


64 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page