Jarní Láb dog race 2023
top of page

Jarní Láb dog race 2023

Autoři fotografií: Zuzanna Pająk, Nicole Lipková


O víkendu 11.-12. března 2023 se ve slovenském Lábu konal závod Láb dog race. Akci pořádá trojice přátel pod hlavičkou svého klubu Sibírsky husky team Haniska a pod záštitou Slovenského zväzu psích záprahov. Poprvé Láb dog race spatřil světlo světa na podzim 2022 jako jednodenní závod v individuálních disciplínách. Letos se po dva dny závodilo jak v individuálním mushingu tak na kárách a tříkolkách.


Na místo jsme se vypravili už v pátek dopoledne. Byl vyloženě jarní den, teploty sahaly až ke 20 °C. Počasí na tričko nám zpříjemňovalo stavění stakeoutu až do chvíle, než nám náhodný kolemjdoucí doporučil sbalit se a odjet z důvodu hlášené výstrahy silného větru. Nastala lehká panika a debata s pořadatelkou závodu Mary. Ta neváhala ani vteřinu, rozhodila všechny možné sítě a se svým týmem dělala maximum pro zajištění poklidného průběhu akce.

Dokud bylo světlo a bezvětří, prošli jsme si závodní trasu s pejsky a následně si ji projeli i na kole a koloběžce. Oproti podzimu prošla trasa několika úpravami, přibylo zatáček i techničtějších pasáží a ve výsledku šlo o moc pěknou trasu vedenou lesem i loukami na měkkém i trvdším podkladu dlouhou 4,6 km.


Počasí neporučíš a tak první noc byla vskutku krušná. Ráno jsme se vzbudili do teploty o 15 stupňů nižší než předchozí den. To ale hrálo do karet našim psím sportovcům. Pořadatelé rozhodli, že závod proběhne dle původního plánu bez odsunu startů. V 10 hodin se vydal na trasu první závodník a za ním v intervalových startech další a další. Pořadatelé si dali práci se sestavením startovky tak, aby na trati docházelo k minimálnímu kontaktu mezi závodníky, což se jim myslím podařilo. Sobotní den probíhal doslova s větrem o závod, teda spíš s protivětrem, cílovou čáru ale všichni ve zdraví protli.

BKJW FCI: Nikola Machková a Konnor Grand Forjana - 1. den: 14:37, 2. den: 17:22 - 6. místo


Po hlavním závodě proběhla “kulturní” vložka v podobě závodu v kombinaci (1 km canicross + 1 km scooterjöring). Byla to rozhodně zajímavá podívaná. Odpoledne už vítr pomalu ustal a tak se u Tlapkáčů v altánu klubového partnera CBD Pharma mohla zahájit parádní grilovačka. Na večer jsme se pak sešli v myslivecké chatě u tepla hořícího krbu obsluhováni těmi nejsympatičtějšími myslivci jaké jsem dosud poznala. Milí, ochotní, usměvaví, vtipní - takové je potřeba si hýčkat.

SC1W: Dominika Potměšilová a Achillea Foldewa - 1. den: 13:01, 2. den: 12:25 - 8. místo


Druhá noc už byla klidná a podařilo se nám trošku dospat deficit z předchozí noci. Ranní teploty sahaly k -5°C, ale hned bylo jasné, že sluníčko se snaží, a že neděle bude opět jarní. Starty tentokrát začínaly v 9 hodin a to v takovém pořadí, v jakém jsme předchozí den dojeli do cíle. Většina závodníků svůj sobotní čas vylepšila. Po hlavním závodě proběhl ještě závod dětí a začátečníků na zkrácené trase a pak už se čekalo jen na vyhlášení vítězů a bohatou tombolu. Celý závod probíhal i přes všechny nástrahy vyšší moci poklidně a bez jakýchkoli problémů. Organizátoři sršeli dobrou náladou a ochotou, čímž “nakazili” i všechny závodníky a celé to bylo prostě moc fajn.

--

Pro mě a mou fenu to byl první závod po nehodě na MČR v Bělči a mým hlavním cílem tedy bylo jet na jistotu, bez pádu a bez jakékoli špatné zkušenosti pro Chilli i pro mě a to i na úkor výsledného času. Po oba dny se nám tento cíl podařilo splnit a myslím, že i v poměrně pěkném čase. Chilli jela stylem start cíl bez jediného zaváhání. Popravdě jsem to ani nečekala, ale překvapovat, to ona umí, a já mám velkou radost, že na ní listopadový pád nezanechal žádné následky. U mě je to horší, ale věřím, že trénink to spraví.

153 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page