Rozhovor s: Mili Zemanovou
top of page

Rozhovor s: Mili Zemanovou

Bc. Milada Zemanová, člen výkonného výboru klubu. Člen MK Tlapky v tahu od 9. září 2019.

Tereza Svobodová Photography

- PSÍ PARŤÁCI -

1. Jakého máš pejska a jak se jmenuje?

Vlastního psíka nemám, ale sportuji spolu s Domčinými (Dominika Potměšilová - předseda klubu MK TVT, pozn. red.) borderkami, Nessinkou a Chillinkou. Nessinka je sedmiletý trpělivý klidný pes (až na chvíle těsně před startem :D) a Chillinka je dvouleté ztřeštěné trdlo, které až od Nessinky načerpá (snad) i trochu toho vnitřního klidu, bude k nezaplacení (už je kolikrát teď :D).


2. Jak jsi se k práci se psy dostala?

Mám ráda všechnu zvířenu... dobře, přiznávám, hmyzí sféru úplně nezbožňuju, ale psa jsem si přála od malička. Pár nějakých pejsků už mým životem prošlo, ale jelikož jsme byli pětičlenná rodina v bytě, nebylo možné mít pejska vlastního. Život tak nějak plul a vnesl mi do cesty dva kočičáky, tak mě ani nenapadlo do toho kombinovat psí stranu. No jo, jenže srdci neporučíš. Přišla láska a s ní i ty dvě chlupaté špagetky štěstí, takže řekněme, že se práci se psy učím od roku 2019 .


3. Čím krmíš? Používáš nějaké speciální doplňky stravy?

Krmíme barfem, nejvíce od Sokol Falco nebo Litic, vším kromě kuřat, na která je Ness alergická. Do toho mícháme ovoce, zeleninu, kelpu, pivovarské kvasnice, prostě různé dobrotky. Když se náááhodou zapomene a nerozmrazí se, tak to jogurtík s vajíčkem, medem a jablíčkem jistí. Na cesty používáme, pokud není zbytí, konzervy, také většinou od Falca. Sice jsou dražší, ale když je člověk otevře, málem by je těm psíkům zbaštil sám :D.


4. Jaké všechny aktivity se psy děláš?

Upřímně, vzhledem k tomu, že Domča má psí sporty a činnost kolem klubu ke své práci hned jako druhý plný úvazek, „musím“ se zase já více věnovat ostatním věcem a povinnostem, včetně těch klubových. Proto jsem pak ráda, když mi zbyde čas na běžnou venčící procházku, nebo když se nám povede společně jít nějaký pěkný dogtrek či si zatrénovat s holkama běh na volno či v zápřahu na kole. Na různé výcvikové srandy, ovečky, fyzioterapii apod. mají holky právě Domču. I když jsou to věci, které mě také baví, tak na ně prostě nemám ten čas. A přiznám se, že často i trpělivost.


5. Věnuješ jim nějakou speciální péči?

Jak říkám, to je spíš doména Domči. Ale pořádné pomazlení a vyblbnutí, nebo třeba rozmazlování kvalitními pamlsky se snad také počítá.

- MUSHING -


1. Kdy jsi začala s mushingem a proč? Co tě motivovalo pokračovat?

Vlastně nevím, jestli dokážu říct, kdy přesně jsem začala. Jako bylo to poté, co jsem poznala Domču, která mi tento fantastický, pro mě do té doby absolutně neznámý sport ukázala (tím myslím individuální mushing). Jenže s mými ortopedickými zdravotními problémy jí chvíli trvalo, než mě přesvědčila, že mám za to běhání zkusit trochu zabojovat. Zkrátka první pokusy na louce nad barákem s Nessinkou proběhly v září 2019 a od té doby pomalu, plíživě, ale jistě někam směřuju, ale kam až to dojde zatím nevím. Jsem vděčná i za rekreační aplikaci tohoto sportu. Motivuje mě radost psíků a podpora Domči, také vlastní posun.


2. Kterým musherským disciplínám se věnuješ a kterým by ses věnovat chtěla a proč?

Já mám radost největší asi z kola. Psík je šťastný, že jsme rychlí, a já tolik neumírám jako u běhu. Z koloběžky mám ještě respekt, občas si to zkusím, ale ta dynamika, jiné těžiště a tak, no ještě se mám co učit. Běžky letos zjistím, ale na těch se bojím i sama, tak si myslím, že s pejsky né. A spřežení, tak to bych se ráda někdy svezla.


3. Máš raději sportovní výkony s jedním či více psy a proč?

Zkušenost mám zatím jen s jedním, a tím že nemám zas tolik času trénovat, nevím jestli se ke dvěma dostanu. Ale musí to být pecka, ta síla a rychlost.


4. Kam chodíš trénovat a jak často? Raději sólo, nebo ve skupině?

Je to jak kdy se podaří. Většinou nějakým směrem vyběhnu z domu, nebo někam kousek popojedu. Zjistila jsem, že když si někde běžím sama, moje hlava to zvládá líp, asi tolik neshazuje tělo, že je máčka :D. Většinou běhám 2-3x týdně s Domčou bez psíků nebo s nimi na volno, zápřah buď na treku nebo na kole, podle počasí. Skupinové tréninky mám ráda, když ty lidičky alespoň z většiny znám.


5. Jak pečuješ o sebe v rámci sportovních výkonů – speciální strava, doplňky, fyzioterapie, speciální cvičební plán apod.?

Upřímně, moc nijak. Maximálně tak hořčík proti křečím, jídlo se snažím tak nějak relativně zdravě, a cvičit se snažím podle plánů naší bývalé členky Danči Hájkové. Ale přiznám se, že jsem prostě celkem lenoch, takže někdy se v tom udržet je těžké.


6. Jaké vybavení na mushing používáš?

Sedák mám od Non-Stopu a sedí mi skvěle. Co se postrojů, vodítek apod. týká, nad tím má veškerou kontrolu Domča (a nejlepší spolupráce v této oblasti je rozhodně s MushGo). Boty mi vyhovují skrze špatná kolena Hoka One One, střídám s Adidas. A bez čeho to nejde a čím mi Domča taky dost pomohla, je chránič kolen od Back on Tracku.


7. Co ti mushing přináší? Jaké v něm máš cíle?

Mushing mě hrozně baví. Baví mě pozorovat ostatní týmy a vidět zvenčí to, co se pak děje i nám, když sportujeme. Radost jak člověka, tak i psího parťáka. Bezmezná láska a věrnost, oddanost, důvěra. Krásný pocit unaveného těla, vyčištěné mysli a jen té radosti ze společně prožitého času.

Cíle ve smyslu předních příček a závodních úspěchů nemám, budu bohatě spokojená, když budu moci tento sport dělat pro radost co nejdéle to půjde.

- KLUB -


1. Co si myslíš o vývoji klubu MK Tlapky v tahu od jeho založení?

U založení klubu jsem nebyla, tudíž nemohu úplně soudit, ale co jsem slyšela a hlavně za tu krátkou chvíli zažila, zdá se mi to až neuvěřitelné, kam se klub rozrůstá a jak se vyvíjí. Myslím si, že má klub velký potenciál, který když se podaří využít, bude mít velmi příznivý dopad na samotný individuální mushing, ať už vzhledem k veřejnosti nebo pro samotné sportovce, tak i na spolupráci s Českou asociací sleddog sportů. Také se mi moc líbí, že náš klub necílí jen na vrcholové sportovce s nejrychlejšími psy, i když i tací jsou součástí klubu, ale že dává příležitost právě všem, aby mohl každý kvalitně sportovat. Což považuju za asi nejdůležitější.


2. Proč se mají sportovci stávat členy MK Tlapky v tahu?

Členství v klubu bych doporučila hned z x důvodů. Můžete zjistit věci, o kterých jste neměli ani páru (nejen v psí oblasti), a to ověřené, ne stylem „jeden fejkbůk povídal“. Poznáte spoustu lidí, z nichž někteří se mohou stát vašimi nejlepšími přáteli nebo i partnery. Nejste na nic sami, vždy když něco nevíte nebo si nejste jistí, máte se koho beze studu zeptat. Stejně tak, když jste nervózní třeba před závodem. Nebo když se pak z toho závodu nemůžete pro nepříznivé podmínky dostat :).Taky máte příležitost zažít neskutečné věci na společných akcích. A hodně se toho můžete od těch zkušenějších přiučit, nebo svoje zkušenosti sdílet a zase někomu druhému pomoci. Můžete dát prostor své fantazii a přiložit ruku k dílu nebo realizovat své vize třeba při organizování klubové akce. V podstatě pořád se něco děje, takže se nebudete nudit. A o tom, že má členství u nás také své praktické výhody, ani nemluvě :).


3. Jaká je tvá vize ohledně MK Tlapky v tahu do budoucna?

Členové klubu mé aktuální vize znají, jelikož nedávno proběhly volby do výkonného výboru klubu, na jejichž základě mi dopřáli tu čest a zvolili mě, za což jim patří velký dík. Ve zkratce se dá říct, že bych ráda, aby se podařilo najít více kvalifikovaných trenérů, abychom mohli poskytovat podporu na více místech. Dále bych ráda, aby akce pořádané klubem více zohledňovaly ekologickou stránku věci a v co nejmenší míře zatěžovaly životní prostředí. Myslím, že by byla i smysluplná větší míra spolupráce s některými dalšími kluby. Jako velmi důležitou vnímám propagaci individuálního mushingu do širokého okolí, protože se často setkávám s tím, že nikdo netuší, stejně jako já jsem netušila, že existuje nějaký jiný mushing než sníh, sáně a 8 husky tahounů, přestože se u nás v individuálu závodí už od roku mého narození :).

- ZÁVODY -


1. Kdy a který byl tvůj první závod? Jak jsi se po něm cítila?

První závod byl teprve nedávno - Vojkovický Fofrrr 2.1 v prosinci 2021, kde jsem si zaběhla krátkou trať s Chilldou. Byla jsem celkem nervózní, kór když napadla tuna sněhu. Přestože jsem byla někde v druhé půlce výsledkovky, myslela jsem, že vyplivnu plíce, ta pachuť krve v ústech byla drsná. Ale pocit to byl krásný, protože bych se nikdy dřív nenadála, že se vůbec kdy nějakého závodu se psem v tahu zúčastním. Organizátoři to měli vše krásně zmáknuté, moc se mi to líbilo. A taky jsem byla ráda, že jsem se na tom sněhu někde nerozmázla :D.


2. Máš někoho za svůj sportovní vzor? Koho?

Nemám, ale velkým motivátorem je pro mě Domča a vůbec všichni, kdo se mě snaží podporovat, nebo mi ukáží, že to jde, i když si myslím, že to nejde.

3. Které závody patří mezi tvé nejoblíbenější a nenecháš si je nikdy utéct?

Zatím mohu tedy říct jen z pohledu pomocníka či diváka, ale jednoznačně náš Tlapkros a Lesná. Fofrrr byl taky parádní, tak pokud bude někde v nové lokalitě, určitě by mě zajímal. Ale já toho zatím zažila pramálo, tak si myslím, že se to ještě dost rozšíří.


4. Co je nejlepší po dokončení závodu?

Totálně umazlit psíka, smát se od ucha k uchu, napít se, probrat jak to bylo "hrozný" s ostatními a následně si dát něco dobrého a odpočívat.

- ZE ŽIVOTA -


1. Jaké je tvé povolání současné a vysněné?

Devátým rokem pracuji ve strojírenské firmě, kde zajišťuji bezpečnost práce a požárničinu, druhým rokem jako samostatná odborně způsobilá osoba, a třetím rokem ještě jako environmentální manažer (pro ISO 14001). Takže jsem velmi oblíbený člověk :D, jelikož musím pořád jen něco hlídat, utahovat šrouby, přidávat lidem práci a firmu stát peníze... no jo, ale někdo to hold dělat musí.

Vysněná práce, to kdybych věděla, hledám se celý život. Ale rozhodně bych ráda pracovala sama na sebe v nějaké oblasti, kde bych mohla skloubit své kutilské, zahradnické dovednosti a spojit to i se zvířaty. Je skvělé, když něco uděláte vlastníma rukama a on z toho má někdo radost :). Ale taková farmička nebo výroba, to není žádná sranda, ne pro někoho, kdo nad vším moc přemýšlí a neumí se do toho prostě vrhnout.


2. Jak vypadá tvůj běžný den?

Pracovní rutina... budíček, 100 km autem do práce, makat makat makat, 100 km zpět, vyvenčit, nakoupit, navařit, poklidit, pověnovat se klubovým věcem, chvilku odpočinek nebo běhání nebo nějaké cvičení, a v deset spinkat. Víkendy bývají ve znamení odpočinku, restů, závodů, výletů, návštěv rodiny, kamarádů, prostě co je potřeba nebo co se zrovna dá stihnout.


3. Věnuješ se i jiným zálibám či koníčkům než mushingu? Jakým?

Ráda si pustím oblíbenou hudbu, kouknu na dobrý film, přečtu knížku, nebo vyrábím různé blbosti a učím se novým věcem. Ráda se projedu na kole, zaplavu, jdu na túru, nádherné jsou vyjížďky na koních. Velká slabost jsou motorky, ale už dloouho šetřím a furt nic :D.


4. Jaké máš oblíbené jídlo a pití?

No ale to by byl dlouhý seznam :D. Domča by hned zakřičela že pizza a pivo, ale není to jen to, fakt :D.


5. Co tě vždycky rozesměje nebo ti udělá největší radost?

Roztomilost. Taky když se mi povede někomu udělat radost nebo někomu s něčím pomoct. Simpsonovi, Futurama, IT Crowd, Garfield, Simon´s Cat.


6. Co vyloženě nesnášíš?

Lži, faleš, nevěru, podvody, srážku s blbcem, nespravedlnost, násilí. Svoji nerozhodnost a v některých věcech zbabělost. A vnitřnosti na talíři, blééé :D.


7. Jak nebo díky čemu si nejvíce odpočineš?

Dobré jídlo, pití, kamarádi nebo rodina, leháro.. jízda na mašině.. Nebo aktivní dovča, ať už u moře nebo někde v lesích.


8. Máš nějaké motto, které tě provází životem?

Dum spiro spero.


9. Co bys poradila případným zájemcům o mushing?

Rozhodně bych doporučila číst, číst, číst kvalitní informace, naslouchat, jezdit na akce. To, že člověk odrovná sám sebe nějakými chybami je jedna věc, ale ten psí parťák má jen nás a bezmeznou důvěru v nás. Tudíž jde o velkou zodpovědnost tu důvěru nezničit, respektive ji nezneužít, aby z toho mohla být radost opravdu pro celý tým. Takže informujte se, zkoušejte, mějte oči i uši otevřené, nebojte se ptát, sbírejte zkušenosti a hlavně si to společně užívejte.


10. Pokud máš zájem sdělit něco navíc, sem s tím!

Děkuji všem z MK TVT za trpělivost, ohleduplnost, podporu i důvěru. Ten pocit sounáležitosti je prostě skvělý. Takže kdo ještě není naším členem, má však v mushingu zalíbení, které by rád rozvíjel a svůj um zdokonaloval, přidejte se k nám.

129 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page