Rozhovor s: Gabčou Urikovou
top of page

Rozhovor s: Gabčou Urikovou

Gabriela Uriková, člen Musher klubu Tlapky v tahu od 24. září 2021.

Tereza Svobodová Photography

- PSÍ PARŤÁCI -

1. Jakého máš pejska a jak se jmenuje?

Mám malého psa s velkým srdcem a jmenuje se Bessie of Bohemian Paradise (prostě Bessie). Je jí 5 let a je to typický zastánce tvrdohlavého teriéra, přesněji Parson Russell Teriéra.


2. Jak jsi se k práci se psem dostala?

K práci se psem jsem se dostala před pár lety se svým prvním, bohužel dnes již bývalým (loni v 16,5 letech zemřela), psem Sally (WHWT – westík). V roce 2006 jsem s ní zkoušela agility, ale nakonec jsme skončily u dogtrekkingu. V roce 2016 jsem si pořídila Bessie (chtěla jsem akčního psa :D) a začaly jsme s agility, sportovní kynologií (máme úspěšně složené např. ZOP, BH, ZZO, ZPU1) a nakonec jsme skončily u canicrossu a bikejöringu.


3. Čím pejska krmíš? Používáš nějaké speciální doplňky stravy?

Krmím granulemi s vysokým obsahem masa a bez obilovin. Občas dám i maso a jako pochoutku syrové kosti (přímo od řezníka :) s masem na okousání a nebo různé sušené pamlsky (uši, játra, pařátky, atd.). Jako odměnu při výcviku používám pouze sušené maso. Co se týká doplňků, tak dávám Geloren, pivovarské kvasnice a lososový olej.


4. Jaké všechny aktivity s Bessie děláš?

Jak jsem se již zmínila, tak občas pro zábavu trénujeme agility (tedy spíš je to hlavně trénink na mojí hlavu). Občas si ještě potrénujeme sportovku, abychom si zopakovaly to co jsme se naučily a Bessie vyzkoušela mojí trpělivost s jejím temperamentem. V současné době je naší hlavní aktivitou canicross a bikejöring, kde Bessie může uvolnit uzdu své hyperaktivitě. Ještě se věnujeme noseworku a trošku hersenwerku.


5. Věnuješ jí nějakou speciální péči?

Vysloveně speciální péči zatím nevěnuju, když nebudu počítat občasné balanční cvičení a v létě plavání. Ale v nejbližší době bych chtěla navštívit psího fyzioterapeuta.


- MUSHING -


1. Kdy jsi začala s mushingem a proč? Co tě motivovalo pokračovat?

S mushingem jsem začala v srpnu 2020. Do té doby jsem věděla, že nějaký canicross je, ale ani jednou mě nenapadlo, že se mu budu věnovat :). Motivovala mě k tomu hlavně Bess a její hyperaktivita. A já sama se sebou taky chtěla něco provést, tak proč nepodniknout něco společně. Jak se říká, „zabít dvě mouchy jednou ranou“.


2. Kterým musherským disciplínám se věnuješ a kterým by ses věnovat chtěla a proč?

V současné době je to cannicross a bikejöring. Určitě bych se těmto disciplínám chtěla věnovat i nadále. Je to pro nás obě dvě volnost a relax zároveň.


3. Máš raději sportovní výkony s jedním či více psy, proč?

Zatím nedokážu posoudit, protože zkušenost s více psy nemám.


4. Kam chodíš trénovat a jak často? Raději sólo, nebo ve skupině?

Jednou týdně chodíme trénovat s naší kolínskou skupinou. Sólo trénink mám taky ráda a praktikuji ho 1-3x týdně. Záleží na čase a na možnostech. Bohužel, i když bydlím na vesnici, tak vždycky musím sednout do auta a do přírody (les, polní cesty, atd.) musím dojet.


5. Jak pečuješ o sebe v rámci sportu – speciální strava, doplňky, fyzioterapie, cvičební plán apod.?

Speciální stravu určitě nemám. Na co mám chuť, tak to si dám. Určitě ale s mírou. Speciální plán taky nemám. Co se týká doplňků, tak užívám D3 vitamín, magnezium, Geloren nebo Colafit. Cca 1x měsíčně chodím na fyzio a 1x týdně chodím cvičit pod vedením trenéra.


6. Jaké vybavení na mushing používáš? Které se ti osvědčilo nebo naopak neosvědčilo a proč?

Používám běžné vybavení. Na CC sedák a vodítko s amortizérem od Non-stopu. Na BKJ horské kolo (k narozeninám jsem loni dostala nové, tak to jezdí skoro samo) s adaptérem a opět vodítko s amortizérem.


7. Co ti mushing přináší? Jaké v něm máš cíle?

Přináší mi hlavně svobodu a klid na duši. Speciální cíle nemám. Chtěla bych v mushingu pokračovat co nejdéle to bude možné.


8. Doporučila bys členství v MK Tlapky v tahu a proč?

V klubu jsem sice přes půl roku, ale určitě bych 100% doporučila :). Poznala jsem a poznávám plno lidí okolo mushingu. Získávám informace a rady jak se zdokonalit. A co bych pro sebe a svého psího parťáka mohla ještě vylepšit. Spokojená určitě jsem.


- ZÁVODY -


1. Kdy a který byl tvůj první závod? Jak jsi se po něm cítila?

Když nebudu počítat první dogtrekový závod (r. 2007 Krušnohorský dogtrekking), tak úplně první CC závod byl Hruboskalský canicross v roce 2021. Byla jsem z něho naprosto nadšená a byl to náš odrazový můstek v mushingových disciplínách.


2. Jaké jsou tvé největší úspěchy v mushingu?

Největší úspěch je to, že se postavíme na start a proběhneme cílem. A je jedno na jakém místě jsme se umístily. Když bych měla ale říci, jaký byl náš největší a nejlepší úspěch v závodě? Bylo to loni na Vojkovickém fofrrru (pořádaný Nučickou smečkou). Byl to zároveň Šampionát pro PRT a s Bessie jsme závodily v disciplíně BKJ. Tehdy jsme skončily na 2. místě.


3. Máš někoho za svůj sportovní vzor? Koho?

Můj vzor jsou všichni kdo se nebojí a jdou si za svým snem a cílem.


4. Jaký byl tvůj nejtěžší závod a proč?

Nejtěžším závodem, který jsem kdy běžela, byl letošní 1. ročník Stříbrský sprint. Nevím přesně proč to byl nejtěžší závod. Jestli kvůli počasí, blátu a vodě, …, ale prostě byl. Každopádně nás to neodradilo a příští rok by jsme jely opět znova.


5. Které závody patří mezi tvé nejoblíbenější a nenecháš si je nikdy utéct?

Mezi mé nejoblíbenější závody patří Hard Dog Race, Czech Dog Run a Dog Biatlon..


6. Je nějaký závod, který je tvým snem/cílem? Jaký a proč?

Konkrétní sen není. Cílem je doběhnout.


7. Máš nějaký talisman nebo děláš nějaký rituál pro štěstí v závodě?

Talisman nemám, ale před každým závodem se mi Bess opře o nohy, já jí drbu za ušima, koukáme si do očí a domlouváme se, že to dáme. A je jedno, že budeme na konci výsledné listiny.


8. Co je nejlepší po dokončení závodu?

Že jsme ve zdraví a spolu proběhly cílem.

- ZE ŽIVOTA -


1. Jaké je tvé povolání současné a vysněné?

V současné době pracuji jako celní deklarant. Takže sedím několik hodin mezi čtyřmi stěnami u počítače. Proto jsem ráda když můžu ven a ještě k tomu mám parťáka, který jde do všeho se mnou.


2. Jak vypadá tvůj běžný den?

Když vezmu pracovní den, tak po probuzení nakrmit, pustit Bessku na zahradu. Probudit malou, nasnídat, odvést malou do školky a hurá do práce. Po práci aktivita s Bess a obstarat rodinu. Občas bych potřebovala, aby den měl 48 hodin.


3. Věnuješ se i jiným zálibám či koníčkům než mushingu? Jakým?

Určitě. Mým koníčkem je hlavně pohyb. Takže určitě je to sport, převážně in-line, kolo, sjezdové lyžování, běh a turistika. Kdysi k tomu všemu ještě byla jízda na koni. Dalším koníčkem je četba a poslech hudby.


4. Jaké máš oblíbené jídlo a pití?

Nemám vysloveně konkrétní oblíbené jídlo. Ale mám ráda těstoviny na jakýkoliv způsob a zeleninové saláty. Ale nerada vařím. Takže pokud uvaří někdo za mě, tak určitě mám oblíbené jakékoliv jídlo.


5. Co tě vždycky rozesměje nebo ti udělá největší radost?

Jsem člověk, kterému k rozesmání a k radosti stačí opravdu málo.


6. Co vyloženě nesnášíš?

Nesnáším závist, sobeckost, a když jsou lidé zlí k ostatním lidem, zvířatům, přírodě. A to, že v současné době lidé mají na prvním místě hmotné statky jako jsou peníze a majetek. Ale to, že má někdo dobré srdce, tak ho v dobrém případě nazývají bláznem. V tom horším ho využijí a i dokážou ublížit.


7. Jak nebo díky čemu si nejvíce odpočineš?

Nejvíce si odpočinu paradoxně při sportu nebo procházce.


8. Máš nějaké motto, které tě provází životem?

Mám :). Upravila jsem motto od p. Zátopka.

“Když nemůžeš, tak přidej a přepni na nesmrtelnost“.


9. Co bys poradila případným zájemcům o mushing?

Ať se nebojí a jdou do toho. Je jedno jakého mají psího parťáka, jestli malého nebo velkého.

Pokud je to baví, tak proč se tomu nevěnovat.


10. Pokud máš zájem sdělit něco navíc, sem s tím...

Je moc super, že jsou lidé jako vy. A že děláte to, co děláte.

Určitě v tom pokračujte, protože to děláte naprosto skvěle.

71 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page