Rozhovor s: Fany Lachmanovou
top of page

Rozhovor s: Fany Lachmanovou

Františka Lachmanová, člen Musher klubu Tlapky v tahu od 18. ledna 2020.

- PSÍ PARŤÁCI -

1. Jaké máš pejsky a jak se jmenují?

Mám vlastní vysněnou fenečku Rozárku a nevlastního pejska JBka. Rozka je český strakatý pes, což je vlastně takový voříšek s průkazem původu patřící do FCI - neuznaná plemena a letos jí budou 4 roky. JB je roční pejsek mého přítele, je slovenský kříženec australské kelpie a nějaké ovčákoidní směsky. Jsou společně s Rozárkou nerozlučná dvojka, strašně moc si rozumí a nehnou se od sebe.


2. Jak jsi se k práci se psy dostala?

Už jako dítě jsem chtěla za každým pejskem, kterého jsem viděla. Hladit je, cvičit, umačkat láskou... no znáte to :D. Někdy v 8 letech k nám do rodiny přišel první pejsek – drsnosrstá jezevčice Eliška. Ta se bohužel nedožila ani prvního roku, při hlídání u babičky na venkově utekla a srazilo ji auto. Po asi roce jsme to už nezvládli a naše bolavá srdíčka zaplnila jezevčice Tara, která je s námi dodnes, nyní je jí 15 let a má nás všechny stále na salámu. Prostě jezevčík. Vlastního psa jsem si dovolila až v jednadvaceti, kdy jsem byla připravená se v případě nesouhlasu mamky sbalit a jít bydlet sama. Naštěstí jsem nemusela, mamka má svatozář a aktuálně toleruje v bytě všechny 3 psy.


3. Čím krmíš? Používáš nějaké speciální doplňky stravy?

Barfujeme. Oba začínali na granulích, ale jsou to žížalky a torpéda a ani granule pro aktivní psy a dvojnásobná porce nestačily. Na mase krásně prospívají a vyhovuje jim. Za ty roky jsem si našla dodavatele hovězích ořezů, pro kosti chodím do řeznictví a ostatní beru v barfshopu. Občas dostanou vajíčko, nějaký olej a když si zrovna vzpomenu, tak už tu mám asi rok doplňkové krmivo Balancer.


4. Jaké všechny aktivity se psy děláš?

Když mi do života přišla Rozárka, rozhodla jsem se, že zkusit můžeme všechno, ale přehánět to nehodlám a sportovní ambice nemám. Chtěla jsem hlavně parťačku, co se mnou půjde i na konec světa, zkusí se mnou každou kravinu a bude mi oporou i v horších situacích. To všechno se mi splnilo. Ze psích sportů jsme zkusily agility, obedience, nosework, hoopers, dogtrekking, canicross, scooterjöring a skijöring. Zůstaly jsme a občas si zpestříme život agilitami, běháním nebo kolobkou, všechno ale jen pro zábavu a jako hobby.


5. Věnuješ jim nějakou speciální péči?

Popravdě vůbec. Dost práce mi dá už jen dopřát jim dostatek pohybu a zaměstnat je, aby nezbořili dům.

- MUSHING -


1. Kdy jsi začala s mushingem a proč? Co tě motivovalo pokračovat?

Po canicrossu jsem pokukovala ještě než jsem si Rozku přivezla. Předtím jsem běhala jen sama a nějaký parťák mi chyběl. Pak, jakmile trochu vyrostla, vyrazily jsme na tzv. seznámení s canicrossem od Běhej se psem. Už při prvním vyběhnutí se chovala jak profík a stačilo jen vysvětlit povely na zatáčení. To její nadšení mě tak chytlo, že jsme chodily na další tréninky a brzy jsme patřily do skupinky pokročilých. Pak jsem narazila na MK Tlapky v tahu a po pár trénincích jsem věděla, že přesně tohle mi stále chybělo. Rodinná, klidná a přátelská atmosféra a vždycky kopa srandy.


2. Kterým musherským disciplínám se věnuješ a kterým by ses věnovat chtěla a proč?

Canicross, kolobka s jedním psem a zatím samostatně kolobka se dvěma psy. Chtěla bych zkusit trénink ve skupince s Rozkou i JBkem. On je ještě takový roztěkaný a nemá takový nadšení jako Rozka. No a pak bych samozřejmě někdy chtěla zažít jízdu s celým psím spřežením někde v zasněžené krajině.


3. Máš raději sportovní výkony s jedním či více psy a proč?

To asi nedokážu úplně říct. Každá taková práce je jiná a něčím výjimečná. Při práci jen s Rozárkou si neuvěřitelně odpočinu a cítím, jak se nám prohlubuje vztah. Když mám oba, jsem členem jejich smečky, jsme team.

4. Kam chodíš trénovat a jak často? Raději sólo, nebo ve skupině?

Spíš bych řekla, že si jdu odpočinout (psychicky) a přijít na jiné myšlenky, než že bych šla trénovat. Občas prostě popadnu kolobku a jdeme se provětrat. Buď běží celou dobu na volno, nebo je na kratší úseky připínám. Že bych šla sama běhat, to už se moc nestává. Na to právě potřebuju tu skupinu. Jsem lenoch.


5. Jak pečuješ o sebe v rámci sportovních výkonů – speciální strava, doplňky, fyzioterapie, speciální cvičební plán apod.?

Hlavně hodně spím a jím :D.


6. Jaké vybavení na mushing používáš? Které se ti osvědčilo nebo naopak neosvědčilo a proč?

Mám hodně věcí od Non-stopu, ale to jen proto že nám sedí. Každý pes (i člověk) je originál a co sedne jednomu, nemusí druhému. Kolobku mám z druhé ruky Doxtorku, tak trochu narušuji mezi členy rozšířený Kickbike, ale na moje hobby ježdění úplně stačí a změnu neplánuju.


7. Co ti mushing přináší? Jaké v něm máš cíle?

Hlavně se bavit.


8. Doporučila bys členství v MK Tlapky v tahu a proč? Jsi v něm spokojená?

Rozhodně! A líbí se mi rodinná atmosféra a menší počet členů, takže zas všichni se tam cpát nemusíte jo :D?

- ZÁVODY -


1. Kdy a který byl tvůj první závod? Jak jsi se po něm cítila?

Na jaře v roce 2019 od Plzeň VTahu. Bylo to asi 5 km. Tehdy jsem byla schopná uběhnout tak 3 km :D, takže jsem nechápala, že jsem to přežila a ještě v docela dobrým čase.


2. Jaké jsou tvé největší úspěchy v mushingu?

No, asi to, že jsem to všechno přežila. Sice jsme se párkrát na stupně vítězů dostaly, ale největší úspěch je pro mě dokončení víkendového Dog Epicu.


3. Máš někoho za svůj sportovní vzor? Koho?

Svého psa :).


4. Jaký byl tvůj nejtěžší závod a proč? Který byl pro tebe naopak nejlehčí?

Nejtěžší byl Dog Epic. Bylo vedro a bylo to na nás dlouhý. Nejlehčí a asi i nejzábavnější byl náš první koloběžkový pro začátečníky, takže jen 2 km po rovině kolem rybníka. To jsme to rychlostí natřely i ohařům.


5. Které závody patří mezi tvé nejoblíbenější a nenecháš si je nikdy utéct?

Ráda bych napsala, že závody Tlapek, ale jaksi nám zatím ani jeden nevyšel. Doufám, že to brzy napravím.


6. Je nějaký závod, který je tvým snem/cílem?

No právě Tlapkros. Je to fakt ostuda už :D.


7. Máš nějaký talisman nebo děláš nějaký rituál pro štěstí v závodě?

Fakt se při běhu přehřívám, takže když je teplo, vyrachtám se ve vodě nebo si minimálně namočím kšiltovku a tílko.


8. Co je nejlepší po dokončení závodu?

Právě to dokončení :D.

- ZE ŽIVOTA -


1. Jaké je tvé povolání současné a vysněné?

Aktuálně se připravuju na státnice a pak asi budu pokračovat dál.


2. Jak vypadá tvůj běžný den?

Momentálně se bohužel točí kolem bakalářky a učení, ale jinak se stále snažím unavit psy a unavím hlavně sebe :D. Ale za ty jejich spokojené pohledy to vždycky stojí.


3. Věnuješ se i jiným zálibám a koníčkům než mushingu? Jakým?

Hlavně si užívám život se psy po boku. Občas to agility, výlety i túry, v létě s nimi jezdím na paddleboardu a v zimě na sáňkách :D. Jo a když mám možnost, vyrazíme ke koním na vyjížďku. To je nejlepší způsob fyzického unavování psa.


4. Jaké máš oblíbené jídlo a pití?

Nejoblíbenější jídlo jsou zapečené špagety od maminky.


5. Co tě vždycky rozesměje nebo ti udělá největší radost?

Psí radost ze života.


6. Co vyloženě nesnášíš?

Lhaní, přetvařování a aroganci.


7. Jak nebo díky čemu si nejvíce odpočineš?

Nejvíc asi sama se psy někde v přírodě (ideálně u nás na chatě).


8. Máš nějaké motto, které tě provází životem?

Když nejde o život, jde o ho*no.


9. Co bys poradila případným zájemcům o mushing?

Jděte do toho! Bolí to, zpotíte se a psa stejně neunavíte, ale lepší než dřepět doma.


10. Pokud máš zájem sdělit něco navíc, sem s tím.

Tlapky – díky, že jste <3.

141 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page