TLAPKROS 2019
top of page

TLAPKROS 2019

V sobotu 26. října 2019 se v obci Svárov nedaleko Kladna konal první ročník musherského závodu Tlapkros, který byl též pořadatelskou premiérou Musher klubu Tlapky v tahu, oddílu sportu psích spřežení Tělovýchovné jednoty Hostivice, z.s. Na prvním ročníku Tlapkrosu byly otevřeny kategorie canicrossové rozděleny dle věku na muže, ženy, juniory a veterány, a to na sprintové (4 km) i midové (8 km) trati.


Přestože je mushing u nás poměrně mladý sport, termínový kalendář závodů se hemží nejrůznějšími závody, které jsou často na velmi vysoké úrovni, a proto ani přípravy Tlapkrosu nebylo radno podcenit. Od zrození nápadu uspořádat tento závod až po samotný den D uplynulo mnoho dní, týdnů, měsíců… Přípravy probíhaly průběžně po celý rok, avšak nejnáročnější období nastalo přibližně dva týdny před akcí.

Lokalitou pro uspořádání Tlapkrosu se stal přírodní park Povodí Kačáku, konkrétně krásný les využívaný nejen pro turistiku s oslíky z Oslí stezky. Oslí stezka nám rovněž poskytla svůj malebný areál, který se stal zázemím závodu, kde byla registrace na závod, občerstvení a stánky. Tím byl zajištěn skvělý prostor pro shromažďování všech účastníků akce.

Samotný závodní den Vám přiblížíme spolu s členkou Musher klubu Tlapky v tahu, která byla zároveň pomocnicí i závodnicí:


Lenko, jak vzpomínáš na vrcholné přípravy v den závodu?

Za normálních okolností bych měla žaludek někde u krku a srdce by mi tlouklo napětím, ale dnes jsem v pohodě a těším se! První pomocníci se začínají scházet na místě už v 6 hodin ráno, aby stihli v zázemí vše připravit a nachystat pro závodníky, kterým v 8 hodin začíná registrace. Také jé potřeba zkontrolovat značení obou tratí z předchozího dne, aby v lese nikdo nezabloudil. Sluníčko svítí a teplota se drží lehce pod deseti stupni, počasí nám opravdu přeje. O dobrou náladu je postaráno, všichni si tento den přijeli užít. Pomocníci se těší z příprav. Jsme v tom spolu, a to je parádní pocit.


Přípravy jsou hotové, přijíždí první závodníci. Jak to probíhá?

Vše klape podle plánu, závodníci se odprezentují a nastává čas musherského meetingu. Zde nám ředitelka závodu Tlapkros a předsedkyně Musher klubu Tlapky v tahu Dominika Potměšilová spolu s místopředsedkyní Kristýnou Zábranskou nezapomenou upřesnit značení a obtížnější úseky na trati, také připomínají Závodní a Soutěžní řád, kterými se tento závod řídí. Myslím, že je moc fajn, že tohle na závodě zazní – udržuje to disciplínu a sounáležitost. Jsme sportovci v psím tandemu a respektujeme své tandemové soupeře.


Co říkáš na trasy Tlapkrosu?

Obě trasy jsem si měla možnost projít při přípravách na závod. Pestré, krásné, podzimní a částečně jakoby schované od zbytku světa v rokli. Chvíli z kopce, chvíli stoupání do kopce, krásný seběh po široké cestě zapadané listím podél potůčku a pak krpál jako blázen, na jehož vrcholu je naštěstí občerstvovačka. Cesta je zčásti velmi bahnitá, což při canicrossu nevadí, cestou je navíc pár brodů, při kterých se zase boty pěkně smočí a bahno odpadne, avšak při scooterjöringu bych zde měla velké potíže. Po závěrečném stoupaní už následuje rovinka, kde brzy upozorňuje cedule na posledních 800 m do cíle. Pak přichází závěrečný sprint a neuvěřitelné povzbuzení od všech v cíli, díky kterému máme poprvé s Oddiem na cílové fotografii úsměv od ucha k uchu a formu jako hrom.

Jaké bylo vyhlášení závodu?

Vyhlašovaly se tři nejrychlejší z každé kategorie. Dohromady tedy bylo 18 oceňovaných. Nejrychlejším mužem na 8 km byl Jan Hladký s fenkou Leylou z Jihočeského canicrossu, nejrychlejší ženou na této trati byla Monika Březinová s fenkou Maggie, která se po závodě stala členkou pořadatelského klubu. Na 4km trase byl nejrychlejším mužem Michal Vokrouhlík s fenkou Foxy, z žen zde zářila Adriana Švecová se psem Nanukem z Musher clubu Český ráj a nejrychlejší veteránkou byla Eva Kubelková s fenkou Lunou z T.J. Sokol Maxičky. Očekávanou kategorií byli junioři, kde první místo obsadila Adéla Mateiciucová se psem Atilou z Jihočeského canicrossu. Druhé místo v juniorech obsadil člen pořadatelského Musher klubu Tlapky v tahu František Ježek s fenkou Májou.

Tleskám všem umístěným i ostatním závodníkům, ale také Janu Stryalovi z čipové časomíry, podali opravdu parádní výkony. Na řadu přichází bohatá tombola, a nakonec poděkování od naší předsedové Domči, u kterého kdekomu ukápne slzička. Je vždy úžasné být svědkem toho, když ti nejvíce pracovití a svědomití lidé dají najevo tolik skromnosti a pokory.


Nějaké shrnutí na závěr?

Byl to krásně prožitý den. Atmosféra byla velmi přátelská a pohodová, o což se mimo jiné postaral i skvělý moderátor závodu herec Václav Liška, počasí přálo, lidé vyjadřovali svou radost a děkovali za parádní organizaci závodu. Nezbývalo než uklidit a těšit se z toho, že to vše dobře dopadlo. Závěrečná fotografie naší klubové bandy ukončila pro mě účast na této mimořádné akci a už teď se těším na další!


Děkujeme za dojmy ze závodu Lence Pařízkové.

Na prvním ročníku Tlapkrosu se na start postavilo 60 závodníků, celková návštěvnost akce však přesáhla, troufám si říct, 100 návštěvníků. První ročník závodu Tlapkros byl uspořádán za podpory města Hostivice a obce Svárov. Hlavním partnerem závodu bylo krmivo Platinum, dalšími partnery byly Kickbike – koloběžky s příběhem, TimerControl, Oslí stezka, Aktivní zvíře, Šandera – ovoce a zelenina, restaurace U Jezírka, ForDogs a ToiToi. Závod by se neobešel ani bez úžasné pomoci dobrovolníků a pomocníků, kterými byly členové Musher klubu Tlapky v tahu, přátelé a rodinní příslušníci. Tímto moc děkujeme! Rovněž děkujeme všem obyvatelům a návštěvníkům lokality, ve které závod probíhal, za trpělivost a ohleduplnost.

S koncem prvního ročníku Tlapkrosu už probíhají postupné přípravy na ročník druhý, který bychom jako pořadatelský musher klub rádi zařadili mezi oficiální závody České asociace sleddog sportů. Pro Tlapkros by to znamenalo stát se dvoudenním závodem rozšířeným o další musherské disciplíny, jako scootejöring a bikejöring, s čímž souvisí i výběr vhodné lokality. Pokud nám to trasa a podmínky dovolí, moc rádi se vrátíme opět na Svárov, to by však obnášelo určitou úpravu tratí.

130 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page