Rozhovor s: Pájou Courtonovou
top of page

Rozhovor s: Pájou Courtonovou

Pavlína Courtonová, člen Musher klubu Tlapky v tahu od 1. září 2021.

Tereza Svobodová Photography

- PSÍ PARŤÁCI -

1. Jaké máš pejsky a jak se jmenují?

Momentálně mám smečku 5 psů, staroušky Majkyho a Lilly, kterým bylo už 15 let, Majky je kříženec, Lilly bíglík, dále bíglinku Trixi, té je 12, a pak bíglíka Jamiho, kterému je 7 let a šiperku Arminku, 3 roky.


2. Jak jsi se k práci se psy dostala?

To už je hodně dávno. Nějakých 18 let určitě. Šlo to hodně pozvolna, nejdříve jen výlety s bíglíma holkama, které už mezi námi nejsou, postupně jsem se dostávala dál a dál, k agility a zlehounka k dalším psím sportům. Bíglové mě naučili tak nějak postupně vše :).


3. Čím krmíš? Používáš nějaké speciální doplňky stravy?

Krmím granulemi značky Primordial, za mě úplně nejlepší. Doplňky používám, hlavně na pohybový aparát pro celou smečku, a Arminka pak ještě má zvlášť různé hydratační doplňky kvůli běhání.


4. Jaké všechny aktivity se psy děláš?

Teď díky covidu toho moc není, ale jinak agility, dogdancing, poslušnost (tam ale spíš začínáme a končíme ZOPkama či ZZO zkouškama), s Majkýsem 2 roky flyball, frisbee, a teď už 2 roky s Arminkou, canicross.


5. Věnuješ jim nějakou speciální péči?

Rozhodně, celá smečka má pravidelně dornovku, ta je za mě velmi důležitá.


- MUSHING -


1. Kdy jsi začala s mushingem a proč? Co tě motivovalo pokračovat?

Abych pravdu řekla, vlastně za to může celá tahle doba covidová. Já jsem vlastně vůbec běh neměla ráda, ještě přes 2 roky zpět bych nedoběhla ani autobus, kdyby byl ode mě dál jak 20 metrů :D. Ale vše se zavřelo a navíc se mi povedlo dostat se na nadváhu kolem 20 kilo, a tak jsem jednoho dne prostě vyběhla. Začátky byly hodně krušné, ale člověk pak zjistí, že ho to vlastně strašně baví, zapojila jsem do běhání Arminku, a od té chvíle je to náš momentálně asi největší koníček.


2. Kterým musherským disciplínám se věnuješ a kterým by ses věnovat chtěla a proč?

Já se věnuju jen canicrossu, k ničemu dalšímu se nedopracujeme, Armi má necelých 8 kg a je v mé smečce jediná, koho to pořádně baví, takže dál se asi nedostaneme.


3. Máš raději sportovní výkony s jedním či více psy, proč?

Mám možnost občas zapřáhnout k Armince i někoho ze psů od Jitky Tůmové (členka MK TVT – pozn. red.) a baví mně to. Baví mě to, ať je to jen s Armi nebo i s dalším psem. Samozřejmě s tím větším psíkem máme lepší tempo, než když běžíme samy, ale zase o tom to není, takže jeden nebo víc psů, baví mě oboje.


4. Kam chodíš trénovat a jak často? Raději sólo, nebo ve skupině?

Já jsem v Mirošovicích docela odstrčená, takže 95 % odběháme jen s Armi, sem tam se povede nějaký společný trénink, případně trénink s někým z kamarádů. Jinak to samé asi jako předchozí odpověď, baví mě to ať jdu sama nebo ve skupině, zase si člověk aspoň trošku popovídá, když neběží sám.


5. Jak pečuješ o sebe v rámci sportovních výkonů – speciální strava, doplňky, fyzioterapie, speciální cvičební plán apod.?

Já sama jsem po 7 operacích střev, to samo o sobě vyžaduje speciální stravu. Jinak docházím na fyzio kliniku + sem tam si dopřeju dornovku zad i já :).


6. Jaké vybavení na mushing používáš? Které se ti osvědčilo nebo naopak neosvědčilo a proč?

Arminka má dlouhé kšíry na míru od Zero DC a běhá se jí v nich super. Ona jako malé plemeno by mohla klidně běhat v krátkých kšírkách, ale ty dlouhé jí rozhodně svědčí víc, víc se do toho tahu opře, nikde jí to nevadí a celkově je spokojenější. Pak máme sedák a vodítko od i-Dog.


7. Co ti mushing přináší? Jaké v něm máš cíle?

Cíle asi takové, abych zvládla letos víc závodů, teď byla dlouho díky štěňátkům pauza, tak snad letos se trošku zadaří a trošku si zazávodíme. A běh jako takový mi přináší hlavně uklidnění, pročištění hlavy, to samé si myslím, že to přináší Armince, rozhodně pak vypadá spokojeně :).


8. Doporučila bys členství v MK Tlapky v tahu a proč?

Určitě doporučila, já jsem spokojená velmi, i když zatím díky štěndům nebyl pořádně čas na pořádnější osobní setkání, ale to vše přijde :).


- ZÁVODY -


1. Kdy a který byl tvůj první závod? Jak jsi se po něm cítila?

První závod byl dog biatlon a cítila jsem se strašně :D. Byla to zrovna doba, kdy jsem si odrovnala lýtko a navíc jsem nikdy předtím neběžela 10 km v kuse, takže to bylo spíš jedno velké utrpení, ale přežila jsem to, to byl vlastně úspěch :).


2. Jaké jsou tvé největší úspěchy v mushingu?

Úspěchy zatím nejsou, ony ani nebudou, přeci jen s mým zdravím a taky s prckem jako Armi asi nějaké úspěchy čekat nemůžeme. Na druhou stranu úspěch byl vlastně to, že jsme na dog biatlon vyrazily i další rok a mezi tím co první rok jsme měly čas 1:07 hod., tak na druhý pokus nám to dalo necelých 53 minut a to si myslím, že je úspěch obrovský, bylo to super :).


3. Máš někoho za svůj sportovní vzor? Koho?

V běhu asi tak nějak všechny, kdo ten sport vnímá tak jako já, koho to baví stejně jako mě, nehledě na to, jestli běhá pomaleji nebo rychleji, vzorem je mi tak nějak každý :).


4. Jaký byl tvůj nejtěžší závod a proč? Který byl pro tebe naopak nejlehčí?

Ještě nemůžu moc srovnávat, teprve snad začneme víc jezdit, zatím byl nejtěžší ten první dog biatlon, jak jsem psala výše, uvidíme, jak to půjde dál :).


5. Které závody patří mezi tvé nejoblíbenější a nenecháš si je nikdy utéct?

Určitě mě baví právě dog biatlon a nenecháme si letos utéct ani další, pojedeme do Uhříněvsi a určitě i na další, je na čase trošku s těmi závody začít :).


7. Co je nejlepší po dokončení závodu?

Ta eurofie z toho, že člověk doběhl, že to zvládnul, z toho jak pes makal a jak ho to strašně baví :).

- ZE ŽIVOTA -


1. Jaké je tvé povolání současné a vysněné?

Jsem v invalidním důchodu.


2. Jak vypadá tvůj běžný den?

Ráno vstát, obstarat smečku, dát léky těm co je potřebují, a pak podle počasí buď vzít všechny ven hromadně, nebo mladší na delší trasu, staříky na kratší. Pokud zrovna není vše zavřené díky covidu, tak pak máme různé canisterapie či jdeme běhat. Pak nějaký pokus o to, aby v tom baráku bylo trošku uklizeno, večer zase obstarat psíčky s léky a jídlem. Díky tomu, že nechodím do práce, tak ty dny jsou vlastně dost podobné :).


3. Věnuješ se i jiným zálibám či koníčkům než mushingu? Jakým?

Ano, máme tréninky agility, dogdancingu (ač od toho máme teď docela dlouhou pauzu, tak snad se vrátíme zase zpět), jezdíme na canisterapie, to je naše velká záliba.


4. Jaké máš oblíbené jídlo a pití?

Pizzu a malinovku :D.


5. Co tě vždycky rozesměje nebo ti udělá největší radost?

Mám radost, když jsou psíci v pořádku, přeci jen už mají hodně věk. Užívám si dnů, kdy jdeme po louce nebo lesem a i ti, kterým je přes 15 let, to stále zvládají, a navíc s velkou radostí.


6. Co vyloženě nesnášíš?

Zimu, ale přesně takovou, jaká je teď - mokro, bláto, déšť.


7. Jak nebo díky čemu si nejvíce odpočineš?

Už druhým rokem asi nejvíc díky běhu. Miluju, když s Armi odběhneme 10 km, pak zalezeme domů ke kamnům a jen odpočíváme, to je prostě príma :).


8. Co bys poradila případným zájemcům o mushing?

Nikam nespěchat, začít opravdu hodně pomalu, rozhodně se to vyplatí, času je dost :).


9. Pokud máš zájem sdělit něco navíc, sem s tím...

Asi jen to, že jsem ráda za rozhodnutí, že vlastně po těch 2 letech chceme s Armi taky patřit do musher klubu, tak snad vám neuděláme nějakou ostudu, budeme se moc snažit, aby ne :).

178 zobrazení
DSC_5267.jpg

Tlapkoviny

Nemůžete jít sportovat? Tak si alespoň počtěte!

NEJNOVĚJŠÍ

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
potmesilova_logo3_tlapka_moje1.png
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page